Ce este implantul dentar?
Implantul dentar este o piesa din titan cel mai adesea sub forma unui surub, care serveste ca inlocuitor pentru radacina unui dinte natural lipsa. Plasarea se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau imediat dupa extractie printr-o interventie chirurgicala.
In urma unei consultatii medicul va identifica zona edentata, va determina daca sunteti sau nu un candidat pentru implanturi dentare.
Dupa o evaluare atenta a tuturor tesuturilor si istoricului dumneavoastra dentar va fi necesar un set de radiografii dentare (panoramica) sau computer tomograf (CT), in functie de complexitatea interventiei chirurgicale (unul sau mai multe implanturi).
Implant
Componentele unui implant:
- Corpul implantului – este portiunea destinata plasarii chirurgicale in os ce inlocuieste radacina, practic este un surub ce se introduce in os. Este realizat din titan, forma, lungimea, grosimea variaza, fiecare producator avand un design propriu.
- Capa de vindecare – se insurubeaza in interiorul implantului si are rolul de a-l proteja pana la integrarea osoasa, se indeparteaza cand se aplica bontul de vindecare.
- Abutmentul sau bontul protetic – asigura suportul coroanei, este interfata dintre coroana si implant si are aceleasi roluri ca un dinte natural, se insurubeaza in implant. Se realizeaza din metal sau materiale fizionomice (zirconiu). Forma si structura bontului permit tehnicianului si medicului sa aleaga varianta optima cazului in functie de caracteristicile structurii anatomice si de restaurarea definitiva aleasa. Au forme diferite, peretii sunt netezi, finisati, iar lungimea variaza intre 1-10 mm. In zone cu exigente fizionomice, sau cu gingii subtiri, se foloseste un bont estetic, iar ceramica va fi plasata subgingival. Pentru lucrari protetice complexe, cum ar fi protezarea pe implante se pot folosi bile,capse, sisteme de bare- calareti, magneti.
- Bontul de vindecare – este un dispozitiv transfixiant gingival cu rolul de a conforma un inel gingival preiimplantar sanatos, adica gingia se va modela in jurul acestuia ca in jurul unui dinte natural. Se monteaza in corpul implantului si se lasa aproximativ 10 – 14 zile.
- Bontul de transfer – faciliteaza transferul pozitiei exacte intraorale a implantului pe modelul de laborator, se foloseste in momentul amprentarii si este de doua feluri, in functie de tipul de amprenta pe care medicul o foloseste. Amprenta cu lingura deschisa permite medicului sa indeparteze complet amprenta cu bontul de transfer din cavitatea orala a pacientului, care va ramane fixat in materialul de amprenta, apoi medicul va dauga implantul analog si impreuna se vor trimite tehnicianului . Amprenta cu lingura inchisa presupune indepartarea amprentei, desurubarea bontului din implant, apoi aceasta impreuna cu analogul se vor fixa in materialul de amprentare.
- Surubul de fixare – este o piesa de mici dimensiuni care face legatura intre componentele implantului.
- Coroana dentara – este partea implantului vizibila in gura pacientului, cu rol functional (asigura suprafata de masticatie) si fizionomic (reproduce cu fidelitate morfologia dintelui). Este realizata de tehnician si adaptata de medicul dentist. Coroana se face din portelan si se fixeaza prin cimentare sau se insurubeaza in implant.
- Important de retinut este ca implantul dentar la ora actuala este una din cele mai bune metode de inlocuire a dintilor pierduti, obtinandu-se rezultate foarte bune, datorate complexitatii structurale si a etapelor clinico-tehnice de realizare de mare finete si precizie.
-
Implanturile nu necesita sacrificarea dintilor alaturati, asa cum o impun puntile dentare, deoarece dintii invecinati nu sunt implicati in suportul implantului.
Implanturile dentare va permit sa zambiti, sa vorbiti si sa mancati din nou confortabil si cu mai multa incredere. Acestea sunt sigure si va ofera posibilitatea de a va comporta normal, ca si cand ati avea dintii dumneavoastra naturali.
Proteza pe implant
Pacienţii edentaţi total, al căror suport osos este limitat, pot beneficia de implanturi dentare ( 2-4 implanturi ) pe care se va sprijini o proteză mobilă.Proteza pe implanturi prezintă sisteme protetice speciale de ancorare ( capse, bară cu călăreţi, locatori, magneți) datorită cărora stabilitatea ei pe implanturi este destul de mare, comparabilă chiar cu o lucrare fixă.
Proteza pe implanturi prezintă o serie de avantaje comparativ cu o proteza obișnuită:
- este mult mai stabilă (“fixă”)
- pacientul poate vorbi cu mai multă ușurință și siguranță, dispărând teama că proteza s-ar putea desprinde
- confort masticator sporit deoarece proteza nu se desprinde
- pacientul poate savura gustul alimentelor (proteza nu acoperă bolta palatină)
- costul este mai mic comparativ cu o lucrare protetica fixa pe implanturi.
Este dureroasa interventia inserarii implantului dentar, doare?
NU. Interventia este complet nedureroasa, realizandu-se sub anestezie locala, la fel ca si anestezia pentru o extractie dentara.
Care este rata de succes a implantului ?
S-a constatat ca rata de succes a implantului este de 96,98%.
Cu alte cuvinte ,din 100 de persoane , 3,4 pot prezenta un insucces.
Da, doresc implant! Cum se porcedeaza practic ?
Se face o programare telefonic la nr. 021.674.75.08 si se stabileste o sedinta de consultatie. Aceasta sedinta este gratuita si are drept scop evaluarea tutror aspectelor ce tin de examinarea starii locale si generale a pacientului.