Glosar de termeni

Rezectia apicala

 • Rezectia apicala este o procedura chirugicala ce permite pastrarea unui dinte dupa inlaturarea infectiei de la varful radacinii cu acces direct prin os. Astfel, dintii cu indicatie de extractie pot fi tratati.

Alveolita uscata

 • Alveolita este o complicatie a extractiei dentare, care provoaca dureri pacientului la cateva zile dupa operatie. Ea necesita tratament local si general, dar poate fi prevenita daca sunt urmate sfaturile medicului pentru o vindecare corecta a osului.

Alveolita postextractionala

 • Alveolita postextractiva este osteita alveolei urmare a extractiei unui dinte. Acesta este comuna la mandibula dupa extractia molarilor. Factorii favorizanti sunt: fumatul, bolile osoase, anticonceptionalele sau imunodeficienta. Durerea debuteaza dupa extractie (2-4 zile), similara ca natura dar mai rea decat precedenta durere de dinti.

 

Cancerul oral

 • Cancerul oral are o crestere a incidentei care alarmeaza prin faptul ca oamenii nu sunt corect informati despre modalitatile de prevenire si de control periodic a zonelor maxim expuse din cavitatea bucala de a se transforma malign.

Abcesul dentar

 • Un abces dentar este o urgenta prin faptul ca reprezinta o infectie care risca sa se extinda si care determina o stare generala de rau pacientului. Tratamentul este drenajul, iar cauza care a determinat abcesul trebuie inlaturata in sedintele urmatoare.

 

Extractia dentara

 • Este solutia radicala de tratament atunci cand dintele respectiv nu mai poate fi salvat, se efectueaza sub anestezie si nu este atat de traumatizanta pe cat pare; vindecarea este rapida daca pacientul urmeaza instructiunile.

 

Sinuzita cauzata de dinti

 • Sinuzitele nu sunt determinate doar de alergii sau raceala, ci si de complicatii plecate de la un dinte ce are radacina plasata in sinusul maxilar; fie ca este vorba de o infectie sau de un tratament incorect, trebuie inlaturat pentru a nu cauza o sinuzita cronica.

Sinus lift

 • Sinus lift, adica ridicarea membranei sinusului, este o etapa din procedura de inserare a implanturilor in maxilar, in zona maselelor si presupune adaugarea unei cantitati de os pentru a putea integra corect un implant dentar.

 

Chirurgia orala

 • Chirurgia orala este utilizata si pentru a corecta defecte de pozitionare a oaselor prin „fracturi” controlate si repunerea lor in raporturi corecte pentru ca in final functiile sa se desfasoare normal si fizionomia sa fie imbunatatita.

 

Chirurgia ortognatica

 • Chirurgia orala este utilizata si pentru a corecta defecte de pozitionare a oaselor prin „fracturi” controlate si repunerea lor in raporturi corecte pentru ca in final functiile sa se desfasoare normal si fizionomia sa fie imbunatatita.

 

Eruptia molarilor de minte

 • Un rezultat al evolutiei speciei umane este disparitia molarilor de minte… Insa uneori se incapataneaza sa apara in pozitii cel putin ciudate si sa complice existenta posesorului, provocand diferite accidente si complicatii la eruptie

 

Piercingul oral

 • Piercingul este des folosit ca si mod de exprimare in randul tinerilor, dar pe langa avantajul estetic, trebuie cunoscute riscurile unei interventii facute de personal nespecializat si modul de intretinere a acestor ”bijuterii” orale

 

Traumatismele dintilor de lapte

 • Accidentele casnice in care copilul se loveste sunt frecvente, insa trebuie acordata atentie deoarece daca implica si un dinte si nu este tratat, atunci poate provoca complicatii dintilor permanenti care sunt in os si care urmeaza sa erupa.

Suplimentele de flour

 • Fluorul este un element cu rol important in produsele stomatologice, fie ele de igiena cotidiana a pacientului sau profesionale, utilizate in cabinet. El poate fi administrat si pe cale generala in timpul formarii dintilor la copil, ajungand din circulatia sangelui in structura dintilor.

 

 

Extractia dintilor de lapte

 • Un dinte temporar are o anumita durata de viata pe arcada, el dirijand cresterea oaselor si eruptia dintilor permanenti. De aceea o extractie facuta mai devreme va influenta dezvoltarea maxilarelor copilului si alinierea celorlalti dinti.

 

Sigilantii dentari

 • Rolul sigilantilor in prevenirea cariilor la copii este de a usura periajul pe relieful adanc al maselelor. Substantele folosite ca sigilant elibereaza fluor, element care intareste smaltul dintilor facandu-l mai rezistent la atacul acid.

 

Aparatul ortodontic

 • Unii copii, dar si adulti, poarta aparate ortodontice pentru a-si indrepta dintii si a obtine un zambet frumos. Acesta este un aparat care exercita anumite forte controlate asupra dintilor actionand in scopul rearanjarii acestora pe arcade.

 

Tehnica linguain ortodontie

 • Braketurile ortodontice nu se pun intotdeauna pe fetele vizibile ale dintilor. Daca anomalia dento-maxilara care trebuie tratata permite, ele pot fi montate pe fetele din spate ale dintilor, facandu-le mai putin vizibile, dar mai incomode.

 

Despicatura de buza sau palat

 • Aceste malformatii pot determina multe complicatii daca nu sunt corect tratate. Din nefericire necesita multi specialisti si dureaza de la nastere pana in adolescenta, dar rezultatele imbunatatesc mult viata pacientului.

 

Ortodontie

 • Se spune despre ortodontie ca este o ramura mai deosebita a stomatologiei, din cauza faptului ca specialistii folosesc principii si metode diferite de cele comune ale dentistilor .Rezultatele au un impact foarte mare.

 

Invisalign

 • Invisalign este visul oricarui purtator de aparat ortodontic care doreste ca tratamentul pe care il urmeaza sa nu fie observat, adica sa nu existe sarme si bracketuri vizibile in timpul vorbirii sau zambetului. Suna fantastic, dar exista!

 

Candidoza bucala

 • Candidoza este determinata de o ciuperca ce se gaseste tot timpul pe mucoasa bucala, dar se manifesta ca o infectie atunci cand sistemul imunitar al pacientului este deprimat din diverse cauze.

 

Aftele bucale

 • Aftele sunt des intalnite si cei mai multi pacienti au auzit de ele, fiind foarte dureroase la atingere, alimente fierbinti, condimentate, impiedicand astfel alimentatia si creand un disconfort persoanei in cauza. Nu e clara cauza, dar se vindeca fara tratament.

 

Gura uscata

 • Cu totii am simtit ca nu putem vorbi in fata unei multimi din cauza faptului ca ne-am simtit gura foarte uscata; stresul determina scaderea secretiei de saliva, dar exista si boli care se manifesta astfel, creand disconfort pacientilor.

 

Abcesele apicale

 • Infectiile pulpare netratate evolueaza mai departe spre tesutul situat sub dinte (numit parodontiu apical), producand inflamatii acute sau cronice ale acestuia, afectiuni numite parodontite apicale. Dintele cu abces apical este sensibil la percutie. Dintele poate prezenta un istoric de traumatism sau terapie de canal.

 

Abcese parodontale

 • Acestea sunt infectii ce apar in pungile paradontale preexistente. Tratamentul initial consta in incizie si drenare urmate de eliminarea pungilor exceptand cazurile in care singura obtiune ce poate fi luata in consideratie este extractia.

 

 

Asepsie

 • Asepsia consta in inlaturarea organismelor patogene. In termeni practici, tehnica aseptica este o procedura care are ca scop excluderea tuturor microorganismelor. Tehnica chirurgicala este aseptica prin folosirea instrumentelor si echipamentelor sterile si prin evitarea atingerii directe.

 

Antisepsia

 • Antisepsia este reprezentata de un agent sau de aplicarea unui agent care inhiba cresterea microorganismelor atat timp cat se afla in contact cu acesta.Curatarea mainilor si pregatirea salii de operatie constituie exemple de antisepsie.

Dezinfectie / Sterilizare

 • Dezinfectia  consta in inhibarea sau distrugerea agentilor patogeni in timp ce sterilizarea consta in distrugerea sau indepartarea tuturor germenilor.

 

Gerodontologia

 • Gerodontologia reprezinta stomatologia pentru varstnici, ne referim aici la persoane care au depasit varsta de 75 ani.

Supraprotezarea

 • Supraprotezarea reprezinta metoda prin care o proteza amovalila isi asigura suportul prin inglobarea unuia sau mai multor dinti stalpi in suprafata de sprijin. Supraprotezarea se poate realiza si pe implanturi.

 

Stomatita protezei.

 • Stomatita protezei, cunoscuta si sub numele de „gura arzanda” din cauza protezei. Se prezinta clasic sub forma de rosata sub proteza superioara cu zone albicioase. 90% din cazuri se datoareaza Candidei Albicans.

 

Obturatia de canal

 • Obturatia de canal este manopera care asigura o inchidere ermetica, tridimensionala a canalelor pentru a preveni patrunderea de bacterii sau fluide tisulare ce pot deveni mediu de cultura pentru orice bacterie ramasa in sistemul canalelor radiculare.

 

Abraziune

 • Abraziunea reprezinta actiunea de uzura a structurii dentare din cauza interpunerii unor factori externi intre dintii celor doua arcade. Ex: alimente dure, pipa, etc.

 

Bruxism

 • Bruxismul ce afectează o mare parte din populaţie este o tulburare caracterizată prin scrâşnitul dinţilor, încleştarea maxilarelor (care conduce în timp la abraziunea suprafeţelor dentare şi la leziuni dentare permanente) şi durere cronică a articulaţiei temporo-mandibulare.

Zirconiu

 • Zirconiul este un un material ceramic de culoare alba care se prezinta sub forma de blocuri de diverse forme si marimi. In stomatologie nu se foloseste zirconiul pur, ci o combinatie chimica a acestuia numita oxid de zirconiu.

 

Color Skin

Nav Mode

error: