
Ce este coroana metalo-ceramica?
Coroana metalo-ceramica este cel mai utilizat tip de refacere a coroanei dintelui deoarece asigura rezistenta cat si estetica.
Rezistenta este asigurata de un strat metalic, o capa metalica ce vine in contact cu bontul dentar si poate fi realizata dintr-un aliaj nobil sau un aliaj nenobil.
Estetica este asigurata de stratul de ceramica care se aplica peste metal si reda aspectul dintelui natural.
Coroana metalo-ceramica poate fi:
- partial fizionomica: materialul fizionomic, ceramica, acopera metalul doar pe o parte.
- total fizionomica: metalul nu mai este vizibil este acoperit in totalitate de ceramica.
Cand este indicata coroana metalo-ceramica?
Cand dintele este afectat de procesele carioase, traumatism, abraziune, anomalii de forma, volum, culoare, cu ajutorul coroanelor metalo-ceramice putem reface morfologia si functia dintilor.
Ce se intampla daca nu refacem dintii afectati?
Dintii afectati sunt un pericol pentru pierderea dintilor. Daca gradul de afectare a coroanei dentare este mare, aceasta poate fi refacuta cu ajutorul coroanei metalo-ceramice. In acest fel putem salva radacina dintelui. In caz contrar pierdem dintele cu tot cu radacina.
Odata cu pierderea unui dinte situatia din cavitatea bucala se modifica aparand alte complicatii.
Care sunt avantajele coranei metalo-ceramice?
- este rezistenta
- are aspect estetic
- culoarea nu se modifica in timp
- prezinta biocompatibilitate cu tesuturile din cavitatea bucala
Care sunt etapele de realizare ?
- slefuirea dintelui cu o freza, intr-o forma si dimensiune caracteristica obrinandu-se bontul dentar. Aceasta manevra este nedureroasa realizandu-se sub anestezie locala.
- amprentarea campului protetic
- amprenta trebuie sa cuprinda bontul dentar, dintii vecini, dintii antagonisti si relatia de ocluzie. Cu ajutorul unui material de amprenta cu proprietati corespunzatoare, un suport care va sustine acest material si cu o metoda de amprentare caracteristica, medicul va inregistra situatia din cavitatea bucala.Aceasta amprenta este trimisa in laboratorul de tehnica dentara unde tehnicianul va realiza modelul de lucru si apoi capa metalica. Capa metalica ajunge in cabinet unde este probata in cavitatea bucala si adaptata pe bont.
- Dupa ce s-a realizat adaptarea capei metalice pe bont, aceasta este retrimisa in laboratorul de tehnica dentara unde tehnicianul va realiza componenta fizionomica intr-o culoare asemanatoare dintilor naturali.
Culoarea dintilor naturali este inregistrata de medicul dentist cu ajutorul unei chei de culori si transmisa tehnicianului.
- Coroana astfel obtinuta, ajunge din nou in cabinet unde este probata iar apoi cimentata.