Bruxismul

Ce este bruxismul?

Dacă vă treziţi din somn cu dureri ale muşchilor maxilarului sau dureri de cap, este posibil să suferiţi de bruxism – scrâşnirea dinţilor prin încleştarea maxilarelor. Bruxismul poate duce la dureri dentare sau slăbirea rezistenţei dinţilor, iar uneori dinţii pur şi simplu se tocesc. Treptat, bruxismul poate duce la distrugerea ţesutului gingival şi osos. De asemenea, pot apărea probleme la nivelul maxilarelor, ca disfuncţia articulaţiei temporomandibulare (ATM).

Cum aflu dacă am bruxism?

Mulţi oameni nu sunt conştienţi că suferă de bruxism. Este posibil chiar să nu afle niciodată, dacă nu le spune nimeni că scrâşnesc foarte tare din dinţi în timpul somnului. Alţii pot afla în urma unui control dentar de rutină că au dinţii tociţi şi smalţul fisurat.

Alte semne potenţiale ale bruxismului sunt dureri ale feţei, capului şi gâtului. Medicul dentist poate stabili diagnosticul exact şi determina dacă sursa durerilor faciale este într-adevăr bruxismul.

Prescrierea tratamentului pentru bruxism se face în funcţie de cauza care îl provoacă. După ce vă adresează câteva întrebări, medicul dentist poate determina sursa potenţială a problemei prin examinarea completă a danturii. În funcţie de gradul de uzură a danturii şi de cauza probabilă, dentistul poate recomanda:

  • Purtarea unui dispozitiv în timpul somnului. Acest dispozitiv va fi confecţionat special pentru a se mula pe dantura dvs. şi va acoperi dinţii de sus pentru a-i împiedica să îi macine pe cei de jos. Dispozitivul este un mijloc de a controla bruxismul, însă nu aduce vindecarea definitivă.
  • Găsirea unor modalităţi de relaxare. Se pare că stresul cotidian constituie o cauză majoră a bruxismului, de aceea este bine să reduceţi stresul ascultând muzică, citind o carte, ieşind la plimbare sau făcând o baie relaxantă. Puteţi încerca şedinţe de terapie, pentru identificarea unor modalităţi eficiente de control al situaţiilor stresante. Vă poate ajuta şi aplicarea unei comprese umede şi calde pe faţă pentru relaxarea muşchilor încordaţi din cauza încleştării.
  • Şlefuirea „punctelor înalte” ale danturii pentru corectarea muşcăturii. O ocluzie deficitară, atunci când dinţii de sus nu se suprapun bine peste cei de jos, poate fi corectată şi prin obturaţii, coroane dentare sau tratament ortodontic.

Color Skin

Nav Mode

error: